Yoga nidra

De slaapyoga. 

Deze oefeningen duren ongeveer 20 minuten. Ze zijn bedoeld om je lichaam tot rust te brengen. Je komt tussen waken en slapen. Het moment waarin je de diepste ontspanning kunt ervaren. Er wordt gezegd dat je in één sessie 4 uur slaap kunt inhalen. Daarna gaan we door met yoga Nidra. Dit wordt ook wel de slaapyoga genoemd. Bij deze vorm van yoga lig je op je rug op je matje en ga je alleen met aandacht door je lichaam.

Yoga Nidra betekent ‘yoga slaap’. Het is ontwikkeld door Satyananda Saraswati. Hij ontdekte dat er een stadium tussen waken en slapen is waarin je niet echter wakker bent maar ook niet slaapt. In dat stadium vloeit de spanning uit je lichaam en je hoofd en kan je lichaam pas écht ontspannen.

Daarna volgen diverse hatha yoga en yin yoga oefeningen.

Hatha yoga Deze hatha yoga oefeningen komen uit de Himalaya traditie. Bij deze oefeningen beweeg je langzaam terwijl je ook de ademhaling koppelt aan de bewegingen. Hierdoor ontstaat ruimte in je lichaam.

Yin yoga maakt op een andere manier ruimte in je lichaam. Bij Yin yoga zit je een aantal minuten in een houding. Hierdoor kom je bij het dieper gelegen bindweefsel terecht, waar dan ruimte ontstaat. Je voelt je soepel en meer ontspannen.

Korte filmpjes
Helemaal onderaan staan nog 2 filmpjes met staande oefeningen en zittende oefeningen.

2022 zaal Lochem