Yin yoga oefening

Uitgangspositie is op handen en knieën. (als je last hebt van je knieën kun je er een opgevouwen handdoek of deken onder leggen).
Schuif dan langzaam je handen naar voren over je mat totdat je kin (foto 1) op de grond rust. Als dit niet prettig is voor je nek kun je ook je voorhoofd op de mat leggen (foto 2).
Laat je borst naar de grond zakken. Eventueel leg je een kussen onder je borst.
Je bekken blijft boven je knieën. Je armen blijven gestrekt.
Lukt het je niet om beide armen te strekken omdat je bijvoorbeeld een schouderblessure hebt? Dan kun je één arm intrekken en bijvoorbeeld je onderarm onder je voorhoofd leggen. (foto 3)
Pas de houding aan totdat het voor jou oké voelt.

Yin oefeningen houden we 3 tot 5 minuten, soms langer, aan. Blijf dan in deze houding. Neem dan waar wat er gebeurt in je lichaam. Waar voel je een strekking?
Voel je een stekende pijn? Kom dan iets eerder uit de houding. Kun je doorademen? Blijf dan rustig in de houding en neem waar. Adem richting je buik.

De beloning komt ná de oefening. Als je deze oefening een tijdje iedere dag doet, kun je ruimte bij je borst en bovenrug voelen. Er ontstaat ruimte in je lichaam.

Sommige mensen ervaren een sterke rek bij de bovenbenen. Ook komt er een rek bij de borst, schouders en bovenrug. En voor iedereen is er iets anders waar te nemen. Ieder lichaam is uniek.
Als er compressie is in de rug activeer je de blaasmeridiaan.
Bij rek in je borst wordt de maag-en miltmeridiaan geactiveerd.
Bij gestrekte armen worden ook je hart-, darm- en longmeridianen geactiveerd.

En zoals altijd bij deze vorm van yoga geldt: respecteer de grenzen van je lichaam. Luister naar je lichaam. Het is niet nodig om perfect in een houding te komen maar het is juist belangrijk om de grenzen van je lichaam te respecteren. Alles is goed. Jij maakt ruimte in jouw lichaam.