Normaal gesproken geef ik yogales. Nu dus even niet. Corona.
Mijn agenda is leeg. Heel erg leeg.
Hoe verleidelijk is het dan om helemaal niets meer te doen? Het kan namelijk vanmiddag, vanavond, of morgen ook nog wel. Erg verleidelijk.

In de donkere dagen voor kerst had ik even een mega dip. Toen heb ik zelfs een paar dagen s ‘ochtends geen yoga oefeningen gedaan. Waar zou ik het tenslotte voor doen? Ik geef geen les. Ik heb helemaal niets te doen. En hoe lang duurt dat nog? Balen. Waarom zou ik het doen?

Tot ik weer tot mezelf kwam en bedacht dat ik de oefeningen voor mezelf doe. Om me fit te voelen. Niets doen voelde namelijk helemaal niet goed.

Ook kwam ik erachter hoe fijn het eigenlijk is om een ochtendritueel te hebben. De dag beginnen met een paar oefeningen. Dan voel je je zo veel lekkerder in je vel. Hoewel het du verleidelijk is om het niet te doen.
Mijn hoofd zegt iedere ochtend tegen me: “je kunt die oefeningen best overslaan. Het kan ook vanmiddag. Het ontbijt moet gemaakt worden. Ga maar gauw naar beneden”.
Iedere ochtend denk ik; aaaah. Ik blijf nog lekker even liggen hoor. Ik kan het vandaag wel overslaan.
Dan denk ik soms aan het voorbeeld van Tony Robbins. Tony gaat iedere ochtend in een ijsbad. Hij vertelt in de documentaire op Netflix (I am not your guru) dat zijn mind iedere dag tegen hem zegt: Tony, you’r not going into that icebad. Are you crazy? En dat hij dan tegen zichzelf zegt; It is not a discussion.

Als je dan eenmaal in de 1e yoga houding bent, voel je direct hoe fijn het is en ben je blij dat je begonnen bent. Dan gaat de rest vanzelf. Die discussie met je mind is dus maar 1 minuut. Vooral ná de oefeningen voel  ik me heerlijk in m’n  vel en begin ik fit en soepel aan de dag. Een goed begin is het halve werk nietwaar? Misschien zelfs een stimulans om gedurende de dag nog een keer te oefenen.

Misschien herken je dit wel. Het eerste negatieve gevoel duurt maar even. Zodra ik namelijk met de 1e oefening bezig ben, voel ik hoe fijn het is en maak ik de hele reeks af. Waarna ik heerlijk fit en soepel naar beneden loop om het ontbijt klaar te maken.

Ook onze kinderen zijn begonnen met oefeningen ’s ochtends. Fitness oefeningen. Dat is ook prima. Ieder doet het op zijn eigen manier.

Wat is jouw ochtendritueel?

Dit artikel heeft in het Hofweekblad gestaan op 20-1-2021

Christel de Jong is yogadocent bij Yoga voor Iedereen in Goor, Diepenheim in Lochem.  Haar motto is: hoe ouder hoe soepeler
zie www.yogavooriedereen.nl