Halve zadel

Tegenwoordig start ik de dag met het halve zadel. Deze kun je op je matje doen (zie foto) maar ook als je nog in bed ligt. Een mooie start van de dag.

Het halve zadel is een yin oefening. Yin oefeningen kun je 3 tot 5 min. aanhouden.

Je begint zittend met je benen gestrekt naast elkaar. Beweeg dan je linkervoet naar links richting je linkerheup. Je rechterbeen blijft gestrekt. Je handen plaats je achter je en langzaam wandel je met je handen naar achteren tot op je onderarmen rust of op je rug ligt. Eventueel plaats je een kussen onder je knie en/of een dikker kussen onder je rug als je de ruimte niet hebt om te gaan liggen. Je hoofd rust dan ook op het kussen.
Blijf dan zo’n 3 minuten in deze houding liggen. Behalve natuurlijk als het te pijnlijk wordt. Dan kun je eerder uit de houding komen. Als je last hebt van je knie kun je deze houding beter overslaan.
Ontspan zo veel mogelijk in de houding en voel dan wat er gebeurt in je lichaam. Waar kun je een strekking voelen? Voel je dat je wat meer in de houding zakt? Of voel je heel iets anders? Neem waar wat je in je lichaam kunt voelen.

Na 3 minuten strek je voorzichtig je linkerbeen weer en voel je even na.

Daarna beweeg je je rechteronderbeen naar rechts etc. In yin houdingen ervaar je vaak ongemak. Dit is de bedoeling. Je komt dan bij het dieper gelegen bindweefsel. Er komt dan ook meer doorbloeding in dat gebied.
Een stekende pijn is een sein om uit de houding te gaan. Een lichte doffe pijn waar je nog in door kunt ademen, is oké. Je rekt het dieper gelegen bindweefsel van je heupen, het bekken, zijkant knie, bovenbeen, voet en enkel.
Bij rek van je beenspieren werk je aan je maag en miltmeridiaan.
Bij compressie onderrug aan je nier- en blaasmeridiaan.