Magda 88 ‘Yoga en veel bewegen houden mij lenig’


Wat is het toch leuk om yoga te geven. Helemaal vrolijk reed ik na de yogales weer naar huis.
Daar had ik een foto van moeten maken, dacht ik. Hier word ik toch zo blij van! Een plank oefenen tegen een stoel (zie foto die later is gemaakt) om je schouderspieren te versterken. Dat is leuk bedacht van Magda. Tijdens de thee na de yogales laat ze me even zien welke oefeningen ze thuis nog meer doet om in vorm te blijven.

Soepel en lenig

Magda is een mooi voorbeeld van wat bewegen voor je kan doen. Natuurlijk geldt dat voor alle yogi’s van onze groepen. De dames van de dinsdag groep van de ‘Vrouwen van Nu’ zijn bijna allemaal al vanaf het 1e jaar, en dat is zo’n 40 jaar, op yoga. Zij blijven soepel en lenig en weten hoe ze tijdens stressvolle situaties hun adem weer kunnen reguleren. Ze komen iedere week naar de yogales in Lochem.

Bewegen houdt je jong!

Tot 80 jaar heb ik gemolken zegt Magda. Toen kregen we een melkrobot. Maar Magda is nog steeds erg actief. ’s ochtends naar volksdansen, ’s middags naar yoga en ’s avonds naar zang. Dat was vóór corona haar dinsdag. Ondertussen zijn volksdansen en zang gestopt, maar is Magda alweer op pad naar een andere zangvereniging. Ook de yoga is weer begonnen. En ook werkt ze in haar tuin en huis.

Magda is net 88 geworden. Een mooi moment om haar een paar vragen te stellen.

‘Welke oefeningen doe je om zo lenig te blijven?’
Magda: ‘Ik begin s morgens met mijn hele lichaam uitrekken door aan de deurpost te gaan hangen. Ook duw ik tegen de zijkanten van de deurposten om mijn schouderspieren te versterken. Dan om 9.15 uur ochtendgymnastiek op de tv.
’s avonds even de plank tegen de stoel, uitrekken, zwaaien met de armen, dan op de knieën en de billen naar de hielen om de bovenbeenspieren te oefenen en lang te houden.
In bed nog wat oefeningen met de voeten en dan slapen.

Gekscherend zeg ik wel eens: ‘Hoe ouder hoe soepeler’.  Magda is daarvan een mooi voorbeeld. Tijdens de les doet ze de trikonasana (driehoek) ook lekker mee (zie foto).
Met yoga word je niet alleen leniger, ook krijg je meer innerlijke rust en word je je bewust van je ademhaling. Zo willen we toch allemaal 100 worden?

Je bent zo jong als je je voelt.